Zakaj spletno programiranje postaja čedalje bolj pomembno?

Spletno programiranje je nujno potrebno, če želite svoje podjetje ponesti v svet digitalizacije. Brez tega danes ne gre, saj se vsako podjetje slej ko prej sreča s potrebami po hitrejšemu pridobivanju strank in željo po povečanju prodaje. Med spletno programiranje štejemo vse od izdelave spletnih strani, do spletnih trgovin in spletnih aplikacij.

Večja podjetja imajo zaposlene informatike, ki se ukvarjajo tudi z digitalnim programiranjem. Manjša podjetja, pa si ponavadi ne morejo privoščiti oddelka za informatiko, zato poiščejo pomoč pri zunanjih izvajalcih, v tem primeru spletnih programerjih. Lahko se sicer spletnega programiranja lotite tudi sami, vendar to zahteva veliko znanja, neprestanega izobraževanja in nekaj izkušenj, poleg tega pa je pomembno tudi poznavanje spletnih tehnologij, kot so HTML, XHTML, CSS, JAVASCRIPT, PHP, SQL, JAVA, FLASH, DHTML, MYSQL in druge. Spletno programiranje zahteva znanje vsaj enega programskega jezika, dober spletni programer pa mora znati obširen nabor programskih jezikov. Izdelava spletne strani zahteva spletno programiranje in da spletna stran deluje, je potrebno napisati kvalitetno kodo, ki jo bodo brali spletni brskalniki, da nam lahko ponudijo podatke, po katerih brskamo na spletu.

Za izdelavo spletnih strani se najpogosteje uporabljata dva programska jezika, HTML in CSS.

Hyper Text Markup Language, oziroma HTML

Je programski jezik, ki se ga uporablja za izdelavo spletnih strani in pripravi raznih dokumentov, ki so objavljeni na spletu. Z uporabo HTML-ja prikazujemo spletno vsebino v brskalniku, hkrati pa lahko določimo strukturo vsebin.

Cascading Style Sheets, oziroma CSS

CSS po slovensko imenujemo kaskadne stilske podloge in jih uporabljamo kot osnovno metodo za oblikovanje spletnih strani. CSS nam omogoča hitro urejanje oblike, barv, pisave, velikosti, poravnave, razmike in pozicije na spletni strani. Bistvo je enostavno in hitro urejanje spletne strani.

Ker se svet razvija v smeri digitalizacije in je vse več storitev na voljo preko spleta, je spletno programiranje dobrodošlo znanje. Programske jezike se lahko naučite sami doma preko določenih portalov, ki ponujajo razne seminarje in izobraževanja na temo spletnega programiranja. Lahko si pogledate tudi učne videje na portalu youtube ali pa se odločite za dodatno izobraževanje na kateri izmed fakultet. Odvisno, koliko vas spletno programiranje zanima, oziroma, ali želite znati osnove ali pa bi radi imeli poglobljeno znanje, s katerim boste zmagali v svetu digitalizacije. Katere jezike je poleg HTML in CSS pametno poznati?

 • PHP je razširjen jezik, ki se ga uporablja za spletno programiranje, statistika pravi, da ga uporablja tretjina svetovnega spleta, med drugim Facebook, Yahoo in WordPress. Njegova značilnost je hitro nalaganje spletnih strani, kar je zelo pomembno za dobro uvrstitev na Googlu. Programiranje v tem jeziku je brezplačno, ker je koda javno dostopna.
 • Javascript, se uporablja predvsem za pisanje aplikacij za mobilne naprave.
 • Java je zelo razširjen jezik, med drugim uporabljen v operacijskem sistemu android za mobilne telefone.
 • Python je jezik, ki se ga lahko uporablja vsepovsod. Znan je po tem, da se za enak zapis uporabi manj kode, kot pri drugih programih. Je zelo priljubljen program za spletno programiranje.
 • Swift je glavni jezik za aplikacije za IOS.
 • Assembly je uporabljen v elementih pametnega doma.
 • Ruby je tako kot Python zelo enostaven program za branje in pisanje. Velja, da se ga je najlažje naučiti, največkrat pa se ga uporablja za izdelavo spletnih aplikacij.
 • Groovy uporabljajo spletni portali, kot sta LinkedIn in Wired.
 • C++ se uporablja za razvoj aplikacij za osebne računalnike.
 • C# se uporablja za razvijanje windows aplikacij.
 • LUA je zanimiv programski jezik, ki je vedno bolj popularen. Uporablja se v igričarski industriji, razvit pa je bil zato, da se ga vključi v aplikacije. Je zelo enostaven za učenje, zato je izredno zanimiv tudi otrokom, ki se želijo naučiti programiranja.

To je le nekaj programskih jezikov, ki se jih splača naučiti, če želite uspeti v programiranju, oziroma spletno programiranje vključiti v svoje podjetje za doseganje boljših rezultatov.

 • Vsi prispevki
Spletni partner d.o.o. Administrator
Strokovnjaki za digitalni marketing , Spletni partner d.o.o.

Ekipa spletnega partnerja. V našem podjetju imamo zaposlene strokovnjake z najrazličnejših področij digitalnega marketinga, ki se vsakodnevno trudijo pripravljati poučne in uporabne vsebine, ki vam bodo pomagale do uspeha na spletu.

Sledi mi
Ocenite to stran